Składniki: Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 180 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soli Farsz: 250 g sera ricotta pęczek koperku 100 g łososia wędzonego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Dodatkowo: jajko kminek cały Wykonanie: Farsz: Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Tiropity to małe greckie ciasteczka z ciasta jogurtowego, które z wyglądu przypominają nasze polskie pierogi, pieczone w piekarniku. Natomiast ja postawiłam na inną wersję farszu - z serem ricotta, koperkiem oraz wędzonym łososiem. Najbardziej popularne nadzienie w tiropitach składa się z sera feta, parmezanu, koperku oraz mięty. Spotkałam się też z tiropitami przygotowanymi z ciasta filo. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jogurt naturalny i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min, aż zrobią się złocistobrązowe. Świetnie smakują solo, jako przekąska z sosem czosnkowym lub dodatek do czerwonego barszczu...