Składniki na świąteczne pierniczki 0,5 kg mąki 20 dag naturalnego miodu 20 dag cukru pudru 10 dag masła 1 jajko 2 łyżeczki sody 1-2 łyżek przyprawy do piernika lub mieszanki przypraw korzennych (cynamon, suszony imbir, gałka muszkatołowa, goździki) to bożonarodzeniowe must have. My z synkiem również robimy pierniczki i to kilka razy - pierwsza porcja nigdy nie dotrwa do Świąt. Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy część ciasta na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy nasze najpiękniejsze. Miód delikatnie mieszamy nożem z częścią mąki tak, żeby się nie rozlał. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180 - 190 st. Tuż przed Świętami lukrujemy nasze pierniczki lukrem z białek lub dekorujemy gotowymi lukrowymi pisakami.