Ganache! Gotowe w 3 minuty! To prosta francuska mieszanka dwóch składników - idealna do ciast!

Helka
Desery
13.12.2019 22:05
Ganache! Gotowe w 3 minuty! To prosta francuska mieszanka dwóch składników - idealna do ciast!

Ganache – Składniki: 200 g czekolady (może być sama gorzka lub połączenie czekolady gorzkiej i mlecznej – u mnie często 100 g czekolady gorzkiej minimum 64% i czekolady mlecznej) 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Ganache Ganache to nic innego jak pyszny krem czekoladowy, składający się z połączenia śmietanki kremówki z czekoladą, najczęściej gorzką lub mleczną i gorzką w dowolnych proporcjach. Jeśli użyje się dobrej jakości czekolady (nie powinna zawierać ona innych tłuszczów roślinnych w składzie, poza tłuszczem kakaowym) i nie doprowadzi do wrzenia śmietanki, to krem czekoladowy nie powinien się zwarzyć. Zaś do deserów, gdy chcę uzyskać płynny sos czekoladowy, zwiększam ilość śmietanki kremówki nawet do 200 ml, a czasami i więcej, w zależności jak bardzo płynny sos czekoladowy chcę uzyskać. Jeśli zaś chcecie wykorzystać czekoladowy krem ganache jako polewę czekoladową do deserów (np. do lodów), to ilość śmietanki kremówki należy odpowiednio zwiększyć. Równie pyszne jest ganache z białej czekolady, na które przepis pojawi się wkrótce na blogu. Tak więc, jak widziecie, wersji ganache jest wiele, a poniżej znajdziecie przepis na krem ganache, które należy do moich ulubionych. Ganache w mojej kuchni najczęściej używam jako polewę z czekolady do ciast, np. do ciasta czekoladowego lub do sernika gotowanego. Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka i mieszać powoli (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej) do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie jednolity krem czekoladowy. Moja ulubiona proporcja to 2:1, czyli na 200 g czekolady daję 100 ml śmietanki kremówki. Wtedy po lekkim schłodzeniu (nie chłodzić zbyt długo, bo stwardnieje za bardzo) należy wrzucić go do misy miksera i ubić na puszysty krem czekoladowy. Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietanki kremówki. Kiedy indziej używam ganache do tynkowania tortów, a innym razem jako czekoladowy krem do przełożenia blatów tortu. Równie świetnie sprawdza się jako krem do babeczek, czy też jako błyszcząca i miękka polewa czekoladowa do serników i innych ciast. Do wykonania czekoladowego ganache najlepiej sprawdzi się gorzka czekolada o zawartości kakao powyżej 60%. Poniższe proporcje uważam za idealne, jeśli chodzi o wykorzystanie czekoladowego ganache jako tynku do tortów, czy polewy do ciast.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/ganache/