Dyniowy placek drożdżowy z kruszonką piernikową

Martyna
Ciasta
13.12.2019 19:10
Dyniowy placek drożdżowy z kruszonką piernikową

Składniki na formę 37 x 21 cm: – 320g mąki pszennej – 180g purée z dyni – 115ml ciepłego mleka – 70g cukru – 50g miękkiego masła – 7g suszonych drożdży – szczypta soli Składniki na piernikową kruszonkę: – 100g mąki gryczanej – 50g zimnego masła – 50g erytrolu – 1 łyżeczka przyprawy do piernika Składniki umieszczamy w misie miksera planetarnego. To właśnie u niej natrafiłam na smakowity przepis na ciasto drożdżowe z użyciem purée z dyni, bez jajek. Po ostatnim obiedzie pozostało mi trochę dyni i wertując internet w poszukiwaniu ciekawych inspiracji natrafiłam na świetnego bloga Oli – Cukry Proste. Ciasto wyszło przepyszne i jak to drożdżowe – smakuje obłędnie na ciepło! Po tym czasie, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim ciasto na ok. 15 min. Smacznego! Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5h (ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość). Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drobno posiekane zimne masło i rozcieramy palcami, aż powstaną drobne okruszki, następnie łączymy składniki w jednolite ciasto i wstawiamy do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/dyniowy-placek-drozdzowy-kruszonka-piernikowa/