SKŁADNIKI 2 grube kromki chałki lub brioszki 1 duża łodyga rabarbaru 1 jajko 50 ml mleka 100 g twarożku śmietankowego 2 łyżki masła 2 łyżki cukru (albo miodu, syropu klonowego lub z agawy) szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. 😉 Tosty francuskie z chałki z twarożkiem i karmelizowanym rabarbarem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Na patelni rozgrzej masło i usmaż kromki pieczywa z obu stron na złoty kolor. Ogólnie nie przepadam za słodkimi śniadaniami, ale jest parę wyjątków, jak na przykład tosty francuskie, które w dzieciństwie nazywałem chlebem w jajku. Mięciutkie kromki maślanego pieczywa pokryłem warstwą domowego twarożku i podałem z lekko kwaśnym karmelizowanym rabarbarem, podkręconym dodatkowo aromatem cynamonu. W przypadku tych tostów francuskich wykorzystałem chałkę, która podsmażona na złotobrązowy kolor na maśle jest zniewalająco pyszna.