Kurczak w jarzynach – Składniki: 1 duży kurczak – u mnie ok. 2kg (można też użyć poszczególnych części kurczaka – dowolnie: udka, piersi, podudzia – z tym, że ich wyjdzie wagowo mniej niż 2kg) 4 duże marchewki – ok. 600g 3 pietruszki 1 kawałek selera – ok. 200g 1 duży kawałek pora – ok. 180 g białej części pora 1 puszka groszku sól, pieprz, słodka papryka, majeranek ok. 1 kg małych ziemniaków (w zależności od potrzeb) 2-3 szklanki bulionu mięsno-warzywnego lub wody (ja gotuję warzywa wraz z korpusem, który został z porcjowania kurczaka – wg tego przepisu: Bulion warzywny – z tym, że po prostu dodatkowo wrzucam do garnka najpierw korpus z niewielką ilością mięska, zagotowuję, ściągam szumowiny, a następnie dodaję warzywa i gotuję dalej) 1 czubata łyżka masła Wystarczy wtedy ugotować warzywa wraz z korpusem, który został z porcjowania kurczaka – wg tego przepisu: Bulion warzywny – z tym, że po prostu dodatkowo wrzucam do garnka najpierw korpus z niewielką ilością mięska, zagotowuję, ściągam szumowiny, a następnie dodaję warzywa i gotuję dalej tak jak w tym przepisie: Bulion warzywny). Przepis na kurczaka w jarzynach moja teściowa ma od swojej teściowej i jak to w przechodzeniu z pokolenie na pokolenie bywa – danie powędrowało do kolejnej synowej, czyli do mnie ;) Mój Mąż to danie uwielbia i mógłby je jeść na okrągło. Kurczak w jarzynach – to przepis, który można by rzec przechodzi z pokolenia na pokolenie ;) Ale nie takiego z babki, na matkę i córkę :) Patelnię od smażenia warzyw wypłukać szklanką bulionu (lub wody), dodać masło, wymieszać aż się roztopi i przelać do brytfanny/naczynia żaroodpornego (łącznie można użyć 2-3 szklanek bulionu – w zależności jak duże mamy naczynie do zapiekania). Mięso umyć, podzielić na mniejsze kawałki (czyli poporcjować kurczaka, a korpus można wykorzystać do zrobienia bulionu – patrz pkt. 2), natrzeć przyprawami i odstawić na 15 minut. Można również na koniec doprawić danie do smaku solą i pieprzem – jeśli warzywa nie przesiąknęły dość dobrze przyprawami z kurczaka i bulionu. Zapiekać przez około 2 godziny (góra-dół), aż warzywa będą miękkie (czas może być nieco krótszy lub dłuższy w zależności od mocy piekarnika – dlatego należy sugerować się miękkością warzyw). Po tym czasie mięso obsmażyć z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Połowę warzyw (połowę z pokrojonej marchwi, pietruszki, pora, selera i groszku) ułożyć na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Jest ono dość proste w wykonaniu i nawet szybkie o ile np. mamy maszynę do krojenia warzyw w kostkę :)