Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Składniki potrzebne na śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny 8 solonych filetów ze śledzi, najlepiej Matias 6 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren gorczycy 10 ziaren kolendry 2 cytryny 1 mała cebula, pokrojona w piórka 1 szklanka dobrej oliwy z oliwek extra virgin Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Dziś chciałam podzielić się z wami przepisem na wytrawne, które można serwować z różnymi dodatkami – według własnego upodobania - z czosnkiem, majerankiem lub kwaśną śmietaną. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw lub sosów śmietanowych. Jednak podstawowy przepis na śledzie, to solone filety, cebula, oliwa oraz kwaśny dodatek, na przykład sok z cytryny lub ocet winny.