Składniki na tradycyjnego tatara wołowego 250 g polędwicy wołowej 2 korniszonki 2 surowe żółtka 1 łyżeczka musztardy 2 szprotki (w oleju) z puszki lub jedna sardynka 1 łyżeczka kaparów lub pokrojonych grzybków marynowanych ½ średniej cebuli 1 łyżka oliwy 2 szczypty soli 1 szczypta pieprzu do smaku Przygotowanie befsztyka tatarskiego Tyle historia, jeśli chodzi o współczesny befsztyk tatarski po polsku, to przyrządza się go z najwyższej jakości mięsa wołowego, czyli polędwicy, udźca lub ligawy, które powinno być szarpane lub bardzo drobno posiekane. Do tego dodatki i przyprawy – sól, pieprz, olej lub oliwa, musztarda lub ostry sos oraz ogórki kiszone, grzybki marynowane lub kapary i ryba z puszki. 4.W wersji codziennej mieszamy wszystkie składniki z mięsem na jednolitą pastę i na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. 5.Z przyprawionej wołowiny formujemy na talerzu owalny kształt (za pomocą miseczki lub pierścienia) i robimy na środku zagłębienie. 1.Mięso na tatara oczyszczamy z ewentualnych błon i bardzo drobno siekamy lub skrobiemy ostrym nożem. Przystawka z surowego mięsa wołowego, czyli popularny tatar, często pojawia się na stołach przy większych i mniejszych okazjach. Podstawą tatara jest polędwica wołowa, siekana lub skrobana, z dodatkiem ostrych przypraw, cebuli oraz oleju. 2.Do mięsa dodajemy sól, pieprz, musztardę lub ostry sos oraz oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. Żółtko można wymieszać także z mięsem i serwować tatara jako pastę do kanapek. To już wszystko, teraz wystarczy wypróbować nasz przepis na befsztyk tatarski po polsku. W wersji eleganckiej pokrojone dodatki układamy na talerzu obok mięsa.