Tym bardziej, że to prosta, a niebywale smaczna potrawa. ok. 400 g ulubionego makaronu 300-400 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego (u mnie mielona łopatka) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 350-400 g pieczarek 100 g wędzonego boczku 1 – 1 i 1/2 szkl. Kiedy jednak brak w domu pomidorów, można również przygotować pyszne danie z dodatkiem słodkiej śmietanki (ta wysokoprocentowa sprawdza się moim zdaniem najlepiej, a dodatkowo daje gwarancję, że żaden sos z jej udziałem się nie zwarzy). Raz na jakiś czas (zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym) warto sobie jednak pozwolić na takie małe grzeszki i przygotować makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowym. słodkiej śmietanki 30% 1-2 łyżki natki pietruszki mielona słodka papryka sól, pieprz opcjonalnie – garść tartego sera olej/masło Kiedy mięso straci różowy kolor dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz oraz mieloną paprykę. Makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (makaron po bolońsku) to u nas podstawa. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju.