SKŁADNIKI: 300 g prawdziwego miodu (u mnie spadź iglasta) 120 g masła 550 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao (doda pierniczkom koloru) 2 op. LUKIER KRÓLEWSKI: 1 białko jajka (około 30 g) 150 g cukru pudru 6 kropli cytrynki (takiej z butelki, ale może być też ze świeżej cytryny) ewentualnie barwniki spożywcze PRZYGOTOWANIE: Masło i miód podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się masła – nie gotujemy! By zrobić lukier królewski do misy miksera przesiewamy cukier puder, białko oraz sok z cytryny i ubijamy na średnich obrotach przez około 7 minut. Wycinamy foremkami różne kształty i przekładamy na dużą blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Przelewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki mąkę, cukier puder, jajko, sodę oczyszczoną, cynamon, kakao praz przyprawę do piernika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzałka góra – dół) przez około 9-10 minut.