Seromakowiec

Ciasta
10.12.2019 11:10
Seromakowiec

Ciasto: - 100 g masła - 100 g cukru pudru - 1 jajko - 300 g mąki - 1 łyżka śmietany Masa makowa: - 1 puszka masy makowej (850g) - 1 jajko - 2 łyżki mąki - 50 g rodzynek (lub żurawiny) - 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy - kilka kropel olejku migdałowego Masa serowa: - 100 g masła - 150 g cukru pudru - 4 jajka - 1 kg sera twarogowego - 1 budyń śmietankowy - skórka otarta z 1 pomarańczy Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na elastyczne ciasto. Ja poszłam na skróty i użyłam gotowej masy makowej, ale jeśli macie ochotę sami przygotować masę makową, to nic nie stoi na przeszkodzie :) Blacha 40 x 27 cm Składniki: Mój seromakowiec wyszedł nieco niski - jeśli chcecie, aby Wasz był wyższy, upieczcie go w nieco mniejszej formie - jednak pamiętajcie wówczas, że pieczenie może się wydłużyć o kilka minut. Połączenie sernika i makowca dla tych, którzy nie potrafią się zdecydować, które ciasto lubią bardziej ;) Mam dla Was dwie małe uwagi odnośnie tego ciasta. Masa makowa: Gotową masę makową przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać ze sobą do połączenia składników. Na ciasto wyłożyć masę makową i wyrównać. Na mak rozłożyć masę serową i delikatnie ją rozprowadzić. Wsypać budyń i otartą skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/2019/12/seromakowiec.html