Przedwojenny przepis na żytnie pierniki bez tłuszczu, jajek i cukru Składniki na pierniczki z mąki żytniej 250 g mąki żytniej 250 ml naturalnego miodu, najlepiej gryczanego lub spadziowego 25 ml spirytusu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka domowej przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy lub kilka kropli aromatu pomarańczowego Pierniczki żytnie bez lukrowych dekoracji Po kilku dniach leżakowania ze skórkami pierniki są gotowe do zdobienia i jedzenia.możemy tradycyjnie ozdobić lukrem z białek , lukrem z cukru pudru i wody, cukrowymi pisakami lub czekoladą. Upieczone ciastka studzimy na desce lub kratce.po upieczeniu są dość twarde więc przekładamy je do szczelnego słoja lub puszki, aby zmiękły i nabrały wilgoci. Do tego wspaniale smakują i mogą być jedzone przez kilka miesięcy po świętach.można też znaleźć w przepisach na tak zwaneMąkę żytnią musimy najpierw uprażyć. Ciasto odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce, a następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Po pierwsze tenie zawierają mąki pszennej, a dodatkowo są pieczone bez dodatku białego cukru, tłuszczu i jajek. W tym celu wsypujemy ją do dużego rondla i podgrzewamy, aż zmieni kolor na beżowy i zacznie mocno dymić. Do ciepłej mąki z miodem dodajemy przyprawę korzenną, wlewamy spirytus i dodajemy skórkę pomarańczową. To tylko podkreśli wyjątkowy smak- bez dodatku cukru, jajek oraz tłuszczu. Sodę rozpuszczamy w pół kieliszka zimnej wody i dolewamy do ciasta.zarabiamy rękoma przez 15 do 20 minut.