Od mamy dowiedziałam się kiedyś, że skrapianie karpia cytryną powoduje, że nie czuć mulistości karpia, a mięso staje się bardziej kruche po usmażeniu. Składniki: 1 kg karpia 3/4 szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej Sok z 1 cytryny Sól, pieprz Olej do smażenia 2 jajka Moja mama zawsze skrapiała i wręcz obkładała karpia cytryną, przestawał wtedy charakterystycznie pachnieć, stawał się kruchy i smaczny po usmażeniu. Karpia odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, by smak się przegryzł. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy na Boże Narodzenie. Po usmażeniu rybę układaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Opis Karp smażony: Karp smażony obok czerwonego barszczu z uszkami to tradycja wigilijna w moim domu. Następnie smażymy karpia z każdej strony, aż się zarumieni dobrze.