Na to do dzieła 🙂 Składniki: około 250-260 g podłużnych biszkoptów 500 g serka mascarpone 3 jajka klasy L 50 g drobnego cukru lub cukru pudru 6 łyżek likieru Amaretto (90ml) / opcjonalnie można zamienić na bezalkoholowy likier barmański o smaku Amaretto 250 ml kawy espresso (doskonale sprawdzi się tutaj: Riposso Bianco 100% ARABICA ) ) Bez niej ani rusz. U mnie dziś wyjątkowa kawa Riposso Bianco 100% ARABICA ze sklepu CzasKawy.pl Ziarna kawy są średnio palone, co sprawia że naturalna kwasowość ziaren jest doskonale wyważona, natomiast goryczka w zaparzonej kawie jest mało wyczuwalna. Podłużne biszkopty zanurzamy pojedynczo na krótko w kawie (maczamy z obu stron) i układamy w prostokątnej formie (u mnie 20×22) jeden obok drugiego. Nasze ciasto tiramisu wkładamy na minimum 5-6 godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Taka kawa wyśmienicie smakuje solo, czyli jako tradycyjne włoskie espresso, jak i w połączeniu z mlekiem (jak wiecie, to moja ulubiona wersja kawy ;)). Wystarczy, że składając zamówienie wpiszesz kod rabatowy: DD17 (więcej informacji na temat promocji na stronie czaskawy.pl) P.s. Wyrównujemy i układamy kolejną warstwę biszkoptów (te również zanurzamy na krótka chwilę w kawie). Sprawdza się ona również doskonale do nasączenia najróżniejszych ciast, w tym biszkoptów do wspomnianego tiramisu. Ja już znalazłam coś dla mojej mamy 😉 Ona kocha kawę o wiele mocniej niż ja 😉 Dlatego, gdy pierwszy raz spróbowałam u znajomej ciasta tiramisu, po prostu się w nim zakochałam. Mając już dobrej jakości kawę można się wziąć za przygotowania pysznego tiramisu 🙂 Białka ubijamy z dodatkiem soli (szczypta) na sztywną pianę. Nie zapomnijcie, że kawa i akcesoria, to wspaniały pomysł na prezent 😀 Pianę z białek mieszamy delikatnie szpatułką z masą mascarpone.