Składniki na 25-30 rogalików: 280 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych 1 jajko kl M 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki letniego mleka szczypta soli 1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki 35 ml oleju lub roztopionego masła dodatkowo: 1/2 słoiczka gęstych powideł śliwkowych polewa czekoladowa Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca ) Dzisiaj nie mam dla Was przepisu na ciasteczka dla Mikołaja, ale mam za to pyszne rogaliki które z powodzeniem mogą je zastąpić. Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika. 1. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. 4. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Rogaliki są mięciutkie, dobrze nadziane i oblane czekoladą, na jednym nie poprzestaniecie :) Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości.