Składniki na tortownicę 18 cm Biszkopt rzucany: 4 jajka 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru parę kropli esencji waniliowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Krem ananasowy: 2 szkl mleka 1/2 szkl soku z puszki po ananasie 1 i 1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru 100 g masła w temp. pokojowej 1/2 puszki ananasa około 60 g wiórków kokosowych ewent. 1 łyżka cukru pudru (jeśli budyń jest dla nas za mało słodki ) do ponczowania blatów, pozostały sok z ananasa lub woda z sokiem cytrynowym Do dekoracji : około 30 g wiórków kokosowych 1 łyżka pokrojonego w kostkę ananasa Biszkopt 1. 6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cmNastępnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. 7. Mleko, nie w całości przelewamy do garnka (zostawiamy sobie 1/2 szkl) dolewamy sok, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. 8. Miękkie masło (ewentualnie z 1 łyżka cukru pudru ) miksujemy na puch. Tort upiekłam na swoje urodziny, które są dzisiaj ;) :-)Jedyne co mnie zasmuciło to, że zdjęcia wyszły tak kiepsko :/2. Następnie smarujemy wierzch i boki tortu, a na wierzch wykładamy kostki ananasa. 3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Gotowy tort schładzamy w lodówce przed podaniem przez co najmniej 2-3 godzinki. 5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 180 stop. Odkładamy 1/3 kremu do reszty dajemy pokrojonego w kostkę ananasa.