Wigilijne uszka ze śledziem

Kasia
Obiad
06.12.2019 13:43
Wigilijne uszka ze śledziem

na farsz: 5 filetów matjasów jedna cebula ok 3 łyżek bułki tartej 2- 3 łyżki masła na ciasto 4 szkl mąki pszennej 1,5 szkl wrzątku 4 łyżki oleju pół łyżeczki soli Są rewelacyjne,nie spodziewałam się takiego smaku ,przepis dostałam od znajomej u której jest to tradycyjna potrawa wigilijna,ja jej nie znałam i musiałam spróbować i wam również polecam spróbować bo są przepyszne. Podaje się je jak tradycyjne uszka w barszczu ,przepis na barszcz już podawałam dla przypomnienia po przepis na barszcz kliknijcie tutaj Składniki:( na ok 70 uszek) Gotowe uszka wrzucamy do gotującej się wody,lekko zamieszamy i gotujemy pod przykryciem kilka minut,aż wszystkie wypłyną ,wtedy odkrywamy i gotujemy jeszcze ok 2 minut i wyjmujemy do miski,możemy je skropić lekko oliwą ,żeby się nie posklejały. Przygotowanie:Zobaczcie film jak zrobić te uszka krok po kroku ⤵️⤵️⤵️⤵️Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin,próbujemy czy to wystarczy,jeśli jeszcze dalej są za słone to moczymy dłużej,(w trakcie moczenia zmieniamy wodę 2-3 razy ),wymoczone śledzie kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulkę,jak się ładnie zaszkli to dodajemy śledzie i smażymy ok 10 min,(żeby woda którą puszczą odparowała i zaczęły się podsmażać)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2019/12/wigilijne-uszka-ze-smazonym-sledziem.html