Składniki: 1 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 2 cebule 80 g suszonych grzybów 2 szt. liści laurowych 3-4 szt. ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu sól 2 łyżki masła 1 łyżka oleju szczypta cukru Na końcu dodajemy pokrojone na małe kawałki suszone śliwki (o ile je dodajemy - u mnie w domu rzadko się dodaje, bo mało kto je lubi w bigosie). U mnie w domu bigos wigilijny przygotowuje się z kapusty mieszanej - świeżej i kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów oraz tartej marchewki. Opcjonalnie: ok. 10 suszonych śliwek Wykonanie: Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy około 4 szklankami zimnej wody i odstawiamy na około 2-3 godziny. Można ją przygotować z samej kapusty kiszonej z suszonymi grzybami lub wymieszać kapustę świeżą z kiszoną. W garnku, w którym będziemy gotować bigos, umieszczamy ugotowaną świeżą kapustę, posiekaną kapustę kiszoną, starte marchewki oraz podsmażone grzyby z cebulą. Zamykamy szybkowar i ustawiamy na dużym ogniu do momentu zagotowania i wytworzenia odpowiedniego ciśnienia wewnątrz garnka - z wentyla zacznie intensywnie wydobywać się para, a zawór bezpieczeństwa uniesie się. Po tym czasie, przyprawiamy bigos solą i jak jest za mało kwaśny to dodajemy trochę soku z kiszonej kapusty. Bigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Bigos przyprawiamy solą, cukrem i jeśli jest za mało kwaśny sokiem z kapusty kiszonej. Zamiast do garnka wszystkie składniki umieszczamy w szybkowarze, zalewamy wywarem z grzybów i dodatkowo zimną wodą do poziomu minimalnej ilości wody. Bigos z szybkowaru: Jeśli posiadamy w domu szybkowar to znacznie ułatwi i przyśpieszy on nam pracę. Zalewamy wszystko wywarem z grzybów i dodajemy liście laurowe, ziela angielskie oraz ziarenka pieprzu. Co jakieś 20-30 min. bigos mieszamy, aby się nie przypalił i podlewamy go niewielką ilością wodą. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy pokrojone cebule.