Przepis
Tego potrzebujesz:
Ciasto:
250 g margaryny
420 g szklanki mąki
125 g szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
4 żółtka
300 g dżemu z czarnej porzeczki lub żurawiny
Masa białkowa:
4 białka
320 g szklanki cukru pudru
30 g łyżki mąki ziemniaczanej
60 g płatków migdałowych
Krem:
200 g margaryny
500 ml mleka
30 g łyżki mąki ziemniaczanej
40 g czubate łyżki mąki
3 żółtka
45 g łyżki cukru
Sposób przygotowania
Zobacz przepis na Panią Walewską!
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i margarynę wymieszaj mikserem.
Przełóż na stół i szybko zagnieć.
Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto podziel na pół.
Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm (lub jedną do powtórnego pieczenia) wyłóż papierem do pieczenia, wyklej ciastem i posmaruj dżemem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 180 stopniach C.
W tym czasie białka ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi.
Piecz kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.
Zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
Przygotuj krem budyniowy.
Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.
Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Odstaw pod przykryciem - do ostygnięcia.
Miękką margarynę utrzyj w misce, dodając po łyżce zimny krem budyniowy.
Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem. Lekko dociśnij.
Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.