WTOREK: SAŁATKA Z PIECZONEGO ŁOSOSIA, SOCZEWICY I SZPARAGÓW

Agnieszka
Sałatki
26.03.2019 9:41
WTOREK: SAŁATKA Z PIECZONEGO ŁOSOSIA, SOCZEWICY I SZPARAGÓW

Sól i pieprz Glazura do łososia 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wody Dresing 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki suszonego czosnku Przygotowanie: Krok 1 Wsyp 4 łyżki cukru do miseczki, dodaj do niego 4 łyżki oleju, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny i łyżkę wody. Do małego, zakręcanego słoiczka włóż pół łyżeczki miodu, wlej 2 łyżki soku z cytryny, łyżkę oleju, wsyp pół łyżeczki suszonego czosnku, zakręć i potrząśnij energicznie aż składniki połączą się i powstanie gładka emulsja. Łatwe Liczba porcji: 2-3 Jak ugotować soczewicę Przy gotowaniu soczewicy obowiązuje jedna generalna zasada: ilość wody musi być trzy razy większa niż soczewicy. Żeby ugotować pół szklanki soczewicy trzeba wiec 11/2 szklanki wody, szklankę soczewicy – 3 szklanki wody. Tu ważna uwaga: czas gotowania zależy od tego, czy mamy całe ziarna soczewicy, czy jest to soczewica łupana – ziarenka są rozdzielone na połówki. Najpierw przepłucz ją pod zimną wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji 3 miary wody do jednej miary soczewicy. Umyj szparagi, odłam zdrewniałe końcówki włóż do wody, gotuj 2-3 minuty na wolnym ogniu. Itd. Przed gotowaniem dobrze jest soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą, zimną wodą, żeby oczyścić ją z pyłu i naleciałości. Po ugotowaniu warto soczewicę przepłukać w zimnej wodzie, odsączyć i wysypać np. na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i rozsypać równo po całej powierzchni. Wyłóż soczewicę na talerz, dodaj szparagi i pokrojone na połowy pomidorki koktajlowe. Soczewicę zatem zalewamy wodą, przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę i gotujemy na wolnym ogniu. Łososia podziel na części i połóż na pozostałych składnikach. W pierwszym przypadku potrzebuje ona około 15 minut na ugotowanie. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut. Wyjmij z wody, pokrój na mniejsze kawałki. Łosoś pieczony w słodkiej glazurze, orzechowa soczewica, kwaskowe pomidorki i jędrne szparagi – wszystko skropione delikatnym winegretem. Odstaw na czas nagrzewania się piekarnika. Po wystygnięciu będzie sypka, a nasionka nie skleją się z sobą. Soczewica w połówkach jest już gotowa po 5-7 minutach. Brązowa, podobnie jak groch, potrzebuje godziny na ugotowanie do miękkości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-salatka-z-pieczonego-lososia-soczewicy-i-szparagow/