Makowiec japoński

Alina
Boże Narodzenie
01.12.2019 19:34
Makowiec japoński

Składniki: - Makowiec: - 250 g suchego maku - 250 g masła - 2 szkl cukru pudru - 2 łyżki esencji waniliowej - 9 jajek L - 10 łyżek kaszy manny - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g bakalii - orzechy włoskie, migdały płatki, rodzynki, skórka pomarańczowa lub cytrynowa - 1 łyżeczka olejku migdałowego - 600 g obranych jabłek - Polewa: - 60 g margaryny - 1/4 szkl cukru pudru - 1,5 łyżki wody - 1,5 łyżki kakao - orzechy włoskie i migdały płatki do posypania Mak zalać wrzątkiem, przykryć, zostawić kilka godzin a najlepiej na całą noc by napęczniał. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 55-60 minut przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na dużych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężec wylać na górę i posypać orzechami i migdałami. Mak przelać na sitko, dobrze odsączyć i dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Blaszkę 33*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia Stella.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://ala-piecze.blogspot.com/2019/12/makowiec-japonski.html