2 filiżanki wywaru z kurczaka/indyka/ warzyw lub woda 1 puszka fasoli ( czerwonej ) 1 średnia cebula ( pokrojona w kostkę) 3 ząbki czosnku 1 średnia papryka ( pokrojona w kostkę) 1 jalapeno ( pokrojona w kostkę) 1 puszka podpieczonych pomidorów ( 400 gram) Opcjonalnie ryż, bagietka i świeża kolendra - Do garnka z wywarem dodajemy pokrojoną dynie i słodki ziemniak – całość gotujemy na małym ogniu - Na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną paprykę i jalapeno – po lekkim podsmażeniu dodajemy do garnka z dynią i słodkim ziemniakiem - Na tej samej patelni podsmażamy drobną pokrojoną cebulę, dodajemy mięso mielone- lekko podsmażamy. Dodajemy całość do garnka w wywarem - Następnie dodajemy pokrojony czosnek, fasolę, pomidory w puszcze i przyprawy ( według uznania) – gotujemy na małym ogniu do ugotowania się warzyw i połączenia się smaków Pół kilograma mielonego mięsa z indyka 3 filiżanki dyni ( pokrojona w kostkę) 1 filiżanka ziemniaka czerwonego ( pokrojony w kostkę)