Oto sprawdzony przepis na lukier królewski, czyli lukier z białkiem, przygotowany tylko z białka jajka kurzego i cukru pudru. Składniki na lukier królewski, czyli lukier z białek – cukier puder i białko jajka kurzego / Fot. Lukier z białek, czyli lukier królewski Ciasta polukrowane lukrem królewskim wyglądają jak pokryte warstwą lodu. Lukier królewski, to lukier przygotowany na bazie białka i cukru pudru. Aby urozmaicić smak do lukru można dodać kilka kropli soku z cytryny lub pomarańczy oraz aromatyczne olejki – na przykład rumowy, migdałowy lub arakowy. Przepis na lukier królewski 1 białko jajka kurzego 1 szklanka cukru pudru (przesianego) Lukier królewski najlepiej nakłada się na wypieki za pomocą szprycki lub rękawa cukierniczego. Natomiast jeżeli lukier jest zbyt gęsty można rozcieńczyć go odrobiną wody lub soku z cytryny. Utarty lukier królewski z białek można trzymać w lodówce przez 2 do 3 dni. Dzięki dodatkowi soku z cytryny lukier białkowy zyskuje elastyczność i łatwiej jest dekorować nim wypieki.