🙂 Składniki na 4-5 porcji: – 700g marchewki z groszkiem i kukurydzą (wraz z zalewą – duży słoik) – 500g mięsa mielonego z piersi indyka – 250g przecieru pomidorowego – 4-5 papryk – 2 cebule – 100g szynki parmeńskiej – 100g mozzarelli w kulce – 1 kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie) – 2 ząbki czosnku – oliwa – przyprawy: oregano, papryka słodka i ostra, kurkuma – sól, pieprz *opcjonalnie: żółty ser do posypania Dodatkowo: – rukola – parmezan – sos winegret – ryż/kasza Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dodajemy marchewkę z groszkiem i kukurydzą wraz z zalewą, redukujemy sos na małym ogniu. Papryki napełniamy mięsem z sosem i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, napełnionym 100ml wody i pieczemy 10 minut z przykryciem. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy przecier pomidorowy wraz z winem i redukujemy. Oba przepisy, wraz z dzisiejszym, koniecznie musicie wypróbować! Paprykom odcinamy czapeczki, wydrążamy je z ziarenek i delikatnie natłuszczamy oliwą.