Curry z ziemniakami oryginalny indyjski przepis na aloo curry Curry z ziemniakami 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku drobno posiekane 1 średniej wielkości cebula 2-3 duże pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 3-5 średnich ziemniaków 1 szklanka wody lub 2 , jeśli curry bardziej ma przypominać zupę garść posiekanych liści kolendry sól i pieprz do smaku Przyprawy: 2 goździki, 1 łyżeczka chili w proszku (można też użyć papryki w płatkach np. tureckiej pul biber); po pół łyżeczki - mielonego cynamonu, mielonego kminu rzymskiego (kumin) i mielonej kolendry; ćwierć łyżeczki kurkumy w proszku, opcjonalnie - 1 płaska łyżeczka suszonych liści kozieradki, 1 łyżeczka garam masala. Wegetariańskie curry z ziemniaków znakomicie smakuje samo, ale można je podać z ryżem lub ze świeżo upieczonym indyjskim chlebem, np. takim jak chleb naan z patelni Jeśli lubicie potrawy o bardzo pikantnym i wyrazistym smaku możecie podwoić ilość przypraw lub dodać czerwoną pastę curry. Prosty przepis na curry z ziemniakamiW wielu indyjskich stanach do curry z ziemniakami używa się sproszkowanej kashmiri chili, która nadaje potrawom piękny czerwony kolor. - ciekawostki Curry z ziemniakami jest jednym z tych przepisów, które ratują mi życie, kiedy mamy niespodziewanych gości, a w lodówce akurat puste półki. W bogatszej wersji do tego curry możecie dodać pokrojone w kostkę i podsmażone mięso z kurczaka i ciecierzycę. Dodaję koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlewam 1 lub 2 szklanki wody, mieszam curry i gotuję, pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Curry z ziemniakami Curry z ziemniakami Ziemniaczane curry jadaliśmy w Arabii Saudyjskiej w tanich hinduskich barach dla robotników. Curry warzywne na bazie ziemniaków należą do najczęściej przygotowywanych posiłków w wielu indyjskich i pakistańskich domach. To nie jest wykwintne i wyszukane danie, którą zaserwują wam w najmodniejszych indyjskich restauracjach, ale typowy przepis biednej wiejskiej kuchni, udoskonalany przez kolejne pokolenia. Proste curry z ziemniakami jest dla Hindusa tym samym, czym makaron i pizza dla Włocha. Kozieradka to nieco zapomniana w Polsce roślina lecznicza, bardzo popularna na Bliskim Wschodzie i w Indiach. Mięsożercy mogą też dodać pokrojony w kostkę i podsmażony filet z kurczaka.