Składniki: - 200 ml zimnej śmietanki 30 lub 36% - około 1 i 1/3 szklanki bezików – użyłam mini beziki od Brześć - drylowane wiśnie lub niskosłodzona konfitura wiśniowa około 130 ml - 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Zimną śmietankę przelewamy do miski i wraz z łyżeczką cukru pudru ubijamy (ale nie na sztywno). Do pucharków nakładamy na przemian bitą śmietanę z bezikami i owoce (w całości lub rozdrobnione) lub konfiturę – ilość wg upodobań, ja do każdego pucharka nakładałam po 5-6 łyżeczek. W wersji tradycyjnej deser ten podaje się najczęściej z truskawkami, malinami lub jagodami. Na szczęście nawet w takie dni można znaleźć kilka chwil, by przygotować coś słodkiego dla siebie i koleżanki. Eton Mess z wiśniami – deser w kilka chwil Otóż… podobno podczas przewożenia pewnego deseru zdarzył się wypadek… Czy wiedzieliście, że Eton Mess po raz pierwszy był serwowany podczas corocznego meczu krikieta w Eton College? U mnie wersja wiśniowa, która sprawdza się tu idealnie.