Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami

Magdalena
Ciasta
04.08.2017 16:05
Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami

Na masę budyniową: - 3 i 1/2 szklanki mleka lub ciut mniej - 1 łyżka z górką mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru - 2 łyżki masła - około 3 czubate łyżeczki konfitury z czarnego bzu – u mnie firmy Matecznik - jeżyny i maliny do dekoracji + opcjonalnie listki świeżej mięty *ja tym razem użyłam większej ilości ciasteczek (tyle mi zostało 😉 ) – około 325 g i przez to ciut więcej masła Przygotowanie: Herbatniki przekładamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy. Zachęcam Was do zapoznania się z ofertą firmy Matecznik i… oczywiście spróbowania mojego przepisu na budyniową tartę bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami Składniki: (na tartę 26 cm) Na spód: - 300 g dowolnego miksu herbatników – np. kakaowe z maślanymi lub pełnoziarnistymi - około 100 g masła lub margaryny - 2 budynie waniliowe 40 g (bez cukru) Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami, to idealny pomysł na deser w upalne dni. Po wierzchu tworzymy łyżeczką “esy-floresy z konfitury z czarnego bzu. Dla przełamania słodyczy budyniu i ciekawego efektu wizualnego użyłam pyszną konfiturę z czarnego bzu Matecznik. A następnie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc (minimum 3-4 godziny, aby nasz budyń ładnie zgęstniał i całe ciasto dobrze się kroiło). Budynie mieszamy dokładnie z połową szklanki mleka i łyżką mąki ziemniaczanej. Przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczony tłuszcz i mieszamy szybko łyżką (powinien nam powstać mokry piasek, jeśli wyda się za suchy możemy dodać odrobinę więc tłuszczu (nie za dużo).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/budyniowa-tarta-bez-pieczenia-z-konfitura-z-czarnego-bzu-i-owocami/