2 łososie (około 300 g każdy) 2 garści świeżego szpinaku 1 małe op. jogurtu naturalnego mozzarella (może być w zalewie, w plastrach lub tarta – chociaż tę ostatnią najtrudniej wyłożyć) granulowany czosnek sok z cytryny sól, pieprz Szpinak przelewamy na sicie niewielką ilością wrzącej wody, Odcedzamy. Gdy lekko przestygnie, kroimy na desce na mniejsze części (można też od razu świeży szpinak posiekać na mniejsze kawałki i pominąć krok z wrzącą wodą). Łososia umieszczamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym (lub jeśli posiadacie dwustronną patelnię, która może pełnić funkcje piekarnika, układacie na niej), wykładamy na niego porcje szpinaku. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie na łososiu rozkładamy plastry mozzarelli.