Barszcz wigilijny - prosty przepis

Kasia
Boże Narodzenie
20.11.2019 11:46
Barszcz wigilijny - prosty przepis

SKŁADNIKI: - 2,5-3 kg buraków czerwonych (wybierajcie jak najmniejsze bo one są najsmaczniejsze) - 100ml octu 10% - 2 łyżki cukru - 4-5 marchewki - 3-4 pietruszki - 1 seler - 1 duży por - 2 cebule - 2-3 liście laurowe - 4-5 kulek ziela angielskiego - 2 łyżki vegety (jeśli nie uznajecie tej przyprawy to dajcie sól w zamian ale nie tak dużo) - maggi(nie koniecznie) - sól pieprz - 1,5 łyżki majeranku - czosnek kilka ząbków (6-8szt ) - zakwas z buraków ok 1,5-2 szkl.(lub koncentrat buraczany kupny w butelce i wtedy ok 100 ml) Na końcu możemy dodać zakwas z buraków,gotujemy jeszcze chwilkę i zostawiamy do ostygnięcia,najlepiej do wieczora ,żeby wszystkie warzywa oddały cały smak,potem ponownie mocno zagrzać (nie gotować) i albo od razu podajemy na Wigilię albo gorący wlewamy do słoików,zakręcamy i dajemy do góry dnem,aż wystygną i wtedy do lodówki,Dokładnie widać jak zrobić mój barszcz krok po kroku na filmiku powyżej. mogą tak stać w lodówce nawet kilka miesięcy,ale tylko pod warunkiem ,że będziecie potrafili się jemu oprzeć bo w chłodne dni nie ma nic lepszego żeby się zagrzać a po za tym czy zrobicie krokiety czy ruskie pierożki to będzie jak znalazł,hihi Na następny dzień z pozostałych warzyw i vegety ,liści laurowych i ziela angielskiego gotujemy wywar,jak rosół tylko bez mięsa, Po ok 2 godzinach dodajemy buraczki razem z sokiem który wypuściły ,dodajemy również wyciśnięty czosnek, majeranek i doprawiamy po swojemu do smaku,solą i pieprzem i gotujemy jeszcze ok 1,5 godz, Garnka nie można przykrywać po dodaniu buraków,bo straci kolor i będzie bardziej brązowy a tego nie chcemy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2019/11/barszcz-wigilijny-prosty-sposob.html