Przepis na piernik świąteczny - składniki 2 szklanki miodu (około 600 g) 1 szklanka cukru (śmiało można odwrócić proporcje z miodem), 2 lub 3 jajka pół litra śmietany (gęstej, ukwaszonej, o zawartości tłuszczu 18%) łyżka stołowa sody pół szklanki zaparzonej czarnej kawy z fusami bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, itd) domowa przyprawa do piernika (można zastąpić również gotowymi mieszankami dostępnymi w sklepach) około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej) Po ostygnięciu dodajemy pozostałe składniki (śmietana, jajka, soda, bakalie, przyprawa do piernika) oraz stopniowo podczas wyrabiania ciasta dosypujemy mąkę w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej. Dwie szklanki miodu i szklankę cukru roztopić do uzyskania złotego koloru - to prawdziwe wyzwanie i wyżyny sztuki kulinarnej, bo ta mikstura wrząc pieni się i trudno dojrzeć co jest na dnie. Sprawdzamy patyczkiem, czy piernik świąteczny dojrzewający jest już gotowy (patyczek powinien być suchy).Przepis na piernik świąteczny.