Puszysty sernik dyniowy bez spodu – przepis krok po kroku

Magdalena
Ciasta
20.11.2019 15:13
Puszysty sernik dyniowy bez spodu – przepis krok po kroku

Puszysty sernik dyniowy bez spodu – przepis krok po kroku Aby przygotować sernik dyniowy bez spodu, będziecie potrzebować: 50 dag twarogu 3-krotnie zmielonego (można oczywiście użyć gotowego twarogu sernikowego, ale na zwykłym jest o wiele lepszy 😉 ja używam twarogu półtłustego, który mielę w maszynce do mięsa) 15 dag puree z dynii * ½ kostki masła (można też użyć margaryny) 5 średnich lub 6 małych jajek 20 dag ksylitolu lub erytrytolu (możecie też użyć cukru zwykłego lub brązowego, wtedy wystarczy ok. 18 dag) 4 łyżeczki cukru waniliowego 6 dag skrobi ziemniaczanej otartej skórki z ½ małej pomarańczy * W tym celu, kroimy dynię na mniejsze kawałki, wydrążamy środek z nasionami, a następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 180º C (w zależności od odmiany dyni i jej wielkości, zajmuje to 30 – 60 minut). 9. Gotową masę, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180º C, bez termoobiegu, na drugi poziom od dołu, na 30 minut. 6. Gdy ser połączy się z masą, stopniowo dodajemy puree z dyni, nadal nie zmniejszając obrotów miksera. To zdecydowanie ten smak dzieciństwa, który wspominam z łezką w oku, i który gości u nas praktycznie na wszystkie święta 🙂 3. Następnie, nie przerywając ucierania mikserem, dodajemy po jednym żółtku (kolejne żółtka wrzucamy dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą). 2. Masło z cukrem i cukrem waniliowym, ucieramy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż masa zrobi się jaśniejsza i spulchniona. Skusicie się na taki sernik dyniowy bez spodu? Dzięki dodatkowi puree z dyni, jest jeszcze bardziej wilgotny, a w dodatku przyjemnie pachnie pomarańczą. Sernik piekłam w formie o wymiarach 20×20 i proporcje na takiej wielkości formę podaję 🙂 Następnie, powoli (po ok. pół łyżki) dodajemy zmielony ser, nadal ucierając mikserem na najwyższych obrotach. A ponieważ trwa sezon na dynię, mam dla Was dzisiaj przepis na kolejną sernikową wariację. 4. Kiedy wszystkie żółtka znajdą się w masie, ucieramy ją jeszcze chwilę, by była bardziej puszysta i dodajemy skórkę pomarańczową. Po tym czasie, wyciągamy go i dajemy mu jeszcze ok. 30 minut, zanim wyciągniemy go z formy. Sernik jest bez spodu, więc jego pieczenie jest mniej skomplikowane. Sernik dyniowy bez spodu – wykonanie krok po kroku: 1. Dodam tylko, że w czasie stygnięcia sernik może nieco opaść, co jest całkiem normalnym zjawiskiem 😉 12.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://okiemblondynki.pl/zdrowy-tryb-zycia/przepisy/puszysty-sernik-dyniowy-bez-spodu-przepis-krok-po-kroku/