Tarta z jarmużem i łososiem

Obiad
10.04.2018 12:52
Tarta z jarmużem i łososiem

Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 200 g wędzonego łososia – 3 łyżki gęstej śmietany 18% – 80 g parmezanu lub sera cheddar – garść jarmużu – ok. 1/3 pora – 1ząbek czosnku – 3 duże jajka – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Jarmuż opłukać pozbyć się grubych łodyg a następnie zalać wrzątkiem pozostawić na 10 minut, odcedzić. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście kolejno rozdrobnionego łososia, pora oraz jarmuż. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/tarta-jarmuzem-lososiem/