Probiotyki to bakterie o właściwościach leczniczych, których działanie jest potwierdzone badaniami naukowymi. Występują naturalnie w produktach spożywczych, ale również jako suplementy diety lub leki.
Probiotyki to żywe organizmy wywierające korzystne skutki zdrowotne, ale wywierają je dopiero wtedy, gdy są podawane w odpowiednich ilościach. Szczepy drobnoustrojów uznawanych za probiotyki muszą mieć udokumentowane działanie i spełniać wiele wymagań.
Ich korzystne działanie jest bardzo szerokie, obejmuje wspomaganie odporności i trawienia, leczenie biegunek, kolek, alergii i AZS, a także walkę z nadwagą, rakiem jelita grubego i kamicą nerkową. Jednak nie każdy szczep ma taki sam wpływ na nasz organizm i działa w tym samym kierunku. Warto wiedzieć, jaką bakterię wybrać, aby ta była dla nas pomocna.
Szczepy probiotyczne, które są szczególnie chętnie wykorzystywane wraz z przypisanymi do nich właściwościami leczniczymi:
- Lactobacillus acidophilus LC1 –wspomagają układ immunologiczny i równowagę mikroflory jelitowej
- Lactobacillus acidophilus NCFO 1748 – zapobiega biegunkom i zaparciom. Polecana po radioterapii i antybiotykoterapii
- Lactobacillus rhamnosus GG – zapobiega i leczy biegunki wywołane rotawirusami i bakteryjne. Zapobiega próchnicy zębów i nawrotom zapalenia pochwy. Łagodzi przebieg choroby Crohna i dziecięcego artretyzmu reumatoidalnego.
- Lactobacillus casei Shirota – działa ochronnie przy zaburzeniach jelitowych, leczy biegunki wywalone rotawirusami i utrzymuje równowagę mikroflory jelitowej. Ponadto ma pozytywne efekty w leczeniu raka pęcherza moczowego i jelita grubego.
- Lactobacillus Johnsonie La1 (NCC533) –stymuluje układ odpornościowy i korzystnie wpływa na układ pokarmowy
- Lactobacillus casei DN 114 001 – zapobiega i leczy infekcje jelitowe, skraca czas trwania biegunek, a ponadto korzystnie wpływa na układ odpornościowy
- Bifidobacterium bifidum – leczy biegunki wywołane rotawirusami, wspomaga leczenia Helicobacter pylori, ma właściwości przeciwwrzodowe i korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową.
- Bifidobacterium breve Yakult –ma właściwości przeciwwrzodowe i ochronne przed biegunkami i mutagenami pokarmowymi, utrzymuje równowagę mikroflory jelitowej
- Lactobacillus reuteri ATC 55730 – obniża poziom enzymów kałowych
- Saccharomyces cerevisiae boulardii – zapobiega biegunkom podróżnych, zapobiega i leczy biegunki bakteryjne
- Enterococcus facecium SF68 – zmniejsza ryzyko wystąpienia biegunki poantybiotykowej
- Bifidobacterium lactis Bb-12 (dawniej B. bifidum) w kombinacji z Streymptococcus thermophilus – zmniejsza nasilenia i rozległości atopowego zapalenia skóry, zapobiega biegunkom poantybiotykowym i rotawirusowym u dzieci przewlekle hospitalizowanych
- Lactobacillus lactis DN-173 010 – leczenie zaparć
- Lactobacillus Gasseri - pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, regeneruje błonę śluzową jelit i optymalizuje stany zapalne w organizmie
Jeśli chcemy zwiększyć ilość probiotyków w naszym organizmie, możemy sięgać po suplementy diety bądź skupić się na odpowiedniej diecie. Namnażaniu dobrych bakterii sprzyja dieta bogata w: kefiry, jogurty, kwaśne mleko, kiszonki, sery niepoddawane pasteryzacji. Niestety żywności probiotycznej jest niewiele, ale na rynku pojawiają się nowe produkty jak np. soki owocowe i inne napoje z dodatkiem dobrych bakterii, batoniki, a nawet lody.