Przepis
Błyskawiczne lody owocowe (sorbet)
Dzisiaj kolejny przepis z książki Anny Starmach "Pyszne 25". Przez autorkę został nazwany sorbetem, jednak moim zdaniem smak jest o wiele bardziej zbliżony do lodów truskawkowych. Sorbet zawsze kojarzył mi się z połączeniem owoców i wody a nie śmietankowego serka. Jakkolwiek by się nie nazywało smakuje rewelacyjnie, a robi się błyskawicznie. Polecam..
błyskawiczne lody owocowe (sorbet)
Składniki:
300 g dowolnych zamrożonych owoców- autorka poleca maliny i borówki, ja użyłam 450 g truskawek
150 g serka mascarpone (użyłam 200 g)
4 łyżki cukru pudru
Na 10 minut przed przygotowaniem lodów włożyć serek do zamrażarki. Zamrożone owoce, serek i cukier włożyć do misy robota kuchennego.
Miksować ok 2 minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa jest bardzo gęsta, dlatego w trakcie miksowania musiałam dwukrotnie przemieszać składniki łyżką.
Podawać od razu po przygotowaniu. Można udekorować świeżymi owocami.