Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki Masa czekoladowa: 150 ml mleka 150 ml śmietanki 30% 60 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżeczki żelatyny Masa rozmarynowa: 300 ml śmietanki 30% 100 ml mleka 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżka cukru 2,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: maliny czekoladowy batonik a la kinder bueno Wykonanie: Masa czekoladowa Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, mleko, kakao i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia, wyłączamy ogień i odstawiamy na 1 godzinę, żeby śmietanka przeszła rozmarynowym smakiem. Dziś na blogu czekoladowo-rozmarynowa panna cotta z malinami, czyli deser, który ma swój rodowód we Włoszech. Przypomina nieco naszą rodzimą galaretkę, z taką różnicą że panna cotta jest przygotowana na bazie śmietanki. Masa rozmarynowa Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, mleko, dodajemy cukier i gałązki rozmarynu.