Serniki na zimo, to desery, które królują na naszych stołach szczególnie latem.
🍴 “Obłędnie kremowy” sernik na zimno z soczystą brzoskwinią – deser, który znika szybciej niż się chłodzi!
- Liczba porcji: 12
- Czas przygotowania: 25 min
- Szacunkowy koszt: 45 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Porcja (1/12): 320 kcal
- Białko: 9 g
- Tłuszcz: 17 g
- Węglowodany: 32 g
- Błonnik: 0,8 g
- Cukry: 28 g
- Sól: 0,3 g
Składniki
- 200 g okrągłych biszkoptów
- 80 g roztopionego masła
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (min. 18 % tłuszczu)
- 250 ml śmietanki kremówki 36 %
- 120 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 3 opakowania galaretki brzoskwiniowej (po 75 g)
- 750 ml gorącej wody do galaretek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (około 820 g netto)
- 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie, dla dodatkowej stabilizacji)
- listki świeżej mięty do dekoracji
Przepis
Jeśli szukasz deseru, który w upalne popołudnie zapewni prawdziwą chwilę orzeźwiającej przyjemności, a jednocześnie zachwyci gości efektownym wyglądem, ten sernik na zimno z brzoskwiniami jest strzałem w dziesiątkę. Delikatny, puszysty jak chmurka twarożek łączy się tu z aksamitną bitą śmietaną, tworząc kremową masę, która dosłownie rozpływa się na podniebieniu. Kontrastuje z nią przyjemnie chrupiący, cytrynowy spód z biszkoptów – jego lekka kwaskowość podbija naturalną słodycz deseru i zapobiega mdłości. A co z brzoskwiniami? Ukryte w serowej pierzynce, w każdym kęsie przypominają skarb ukryty w słodkim wnętrzu, a przezroczysta galaretka wydobywa ich złocisty kolor i dodatkowo zabezpiecza owoce przed wysychaniem. W efekcie powstaje ciasto, które wygląda niczym ekskluzywny tort z cukierni, choć przygotujesz je bez użycia piekarnika i w mniej niż pół godziny. To świetny patent, gdy w kuchni robi się gorąco lub gdy w ostatniej chwili dowiadujesz się o wizycie znajomych. Przewaga serników na zimno nad klasycznymi wypiekami polega również na tym, że trudno je „przepiec” – wystarczy cierpliwie poczekać, aż masa stężeje. A im dłużej leżakuje w lodówce, tym smaki bardziej się harmonizują, a krojenie staje się banalne. Serwując ten deser, obserwuj reakcje: błysk w oczach dzieci, zachwyt dorosłych i pytania o recepturę są gwarantowane. Spróbuj raz, a stanie się stałym punktem Twojego repertuaru – od rodzinnych obiadów po eleganckie garden party. Smacznego!
- Rozpocznij od przygotowania spodu: biszkopty rozdrobnij w malakserze na drobny piasek, a następnie połącz z roztopionym masłem i sokiem z cytryny. Powstałą wilgotną masą wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównaj łyżką i mocno dociśnij, aby spód był zwarty; wstaw formę do lodówki na minimum 10 minut, by masło stężało.
- Przygotuj galaretkę: 2 opakowania galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody, dokładnie mieszając, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Odstaw do przestudzenia – galaretka ma być lekko ciepła, ale już nie parzyć; to zapobiegnie zwarzeniu masy serowej.
- Masa serowa: w dużej misie umieść twaróg sernikowy, cukier puder oraz cukier wanilinowy i miksuj na średnich obrotach przez 2–3 minuty, aż masa stanie się gładka i puszysta. Następnie wlej schłodzoną, lecz wciąż płynną galaretkę brzoskwiniową, opcjonalnie dodaj rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody żelatynę i dokładnie wymieszaj; masa zrobi się delikatnie płynna – to normalne.
- Ubij śmietankę kremówkę na sztywno, pilnując, by jej nie przebić, po czym delikatnie, partiami wmieszaj ją szpatułką do masy serowej. Dzięki temu sernik będzie niebiańsko lekki i zachowa jednocześnie idealne trzymanie formy.
- Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej około 2/3 masy serowej na schłodzony spód, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż połówki odsączonych brzoskwiń, lekko je wciskając – owoce powinny być równomiernie rozmieszczone, aby każdy kawałek sernika miał soczysty dodatek.
- Przykryj brzoskwinie pozostałą porcją masy serowej, wygładź powierzchnię i wstaw ciasto do lodówki na 30 minut, aby warstwy lekko stężały. W tym czasie przygotuj dekoracyjną galaretkę z pozostałego opakowania: rozpuść proszek w 250 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
- Gdy wierzch sernika jest już sprężysty, ostrożnie wylej na niego cienką warstwę chłodnej, lecz wciąż płynnej galaretki. Rób to powoli, najlepiej po łyżce, aby nie naruszyć kremowej powierzchni; dzięki przeźroczystej glazurze brzoskwinie pozostaną soczyście błyszczące.
- Całość chłódź w lodówce minimum 4 godziny, a najlepiej przez noc – wtedy masa serowa solidnie zastygnie, a smaki perfekcyjnie się przenikną. Przed podaniem ostrożnie oddziel nożem ciasto od obręczy tortownicy i usuń rant.
- Udekoruj wierzch listkami świeżej mięty oraz ewentualnie cienkimi plasterkami brzoskwiń odłożonymi z puszki. Krojąc, zanurzaj nóż w gorącej wodzie i wycieraj po każdym cięciu – uzyskasz równe, estetyczne porcje, które zrobią wrażenie na gościach.
- Podawaj schłodzony sernik od razu po pokrojeniu; jego kremowa konsystencja, słodycz brzoskwiń i orzeźwiająca warstwa galaretki czynią go idealnym finiszem letniego obiadu lub słodkim hitem przyjęcia w ogrodzie.