Sernik na zimno z brzoskwinią

Agata
Desery
29.06.2025 13:43
Sernik na zimno z brzoskwinią

Serniki na zimo, to desery, które królują na naszych stołach szczególnie latem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2025/06/sernik-na-zimno-z-brzoskwinia.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 “Obłędnie kremowy” sernik na zimno z soczystą brzoskwinią – deser, który znika szybciej niż się chłodzi!

  • Liczba porcji: 12
  • Czas przygotowania: 25 min
  • Szacunkowy koszt: 45 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Porcja (1/12): 320 kcal
  • Białko: 9 g
  • Tłuszcz: 17 g
  • Węglowodany: 32 g
  • Błonnik: 0,8 g
  • Cukry: 28 g
  • Sól: 0,3 g

Składniki

  • 200 g okrągłych biszkoptów
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (min. 18 % tłuszczu)
  • 250 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 120 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 3 opakowania galaretki brzoskwiniowej (po 75 g)
  • 750 ml gorącej wody do galaretek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (około 820 g netto)
  • 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie, dla dodatkowej stabilizacji)
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Przepis

Jeśli szukasz deseru, który w upalne popołudnie zapewni prawdziwą chwilę orzeźwiającej przyjemności, a jednocześnie zachwyci gości efektownym wyglądem, ten sernik na zimno z brzoskwiniami jest strzałem w dziesiątkę. Delikatny, puszysty jak chmurka twarożek łączy się tu z aksamitną bitą śmietaną, tworząc kremową masę, która dosłownie rozpływa się na podniebieniu. Kontrastuje z nią przyjemnie chrupiący, cytrynowy spód z biszkoptów – jego lekka kwaskowość podbija naturalną słodycz deseru i zapobiega mdłości. A co z brzoskwiniami? Ukryte w serowej pierzynce, w każdym kęsie przypominają skarb ukryty w słodkim wnętrzu, a przezroczysta galaretka wydobywa ich złocisty kolor i dodatkowo zabezpiecza owoce przed wysychaniem. W efekcie powstaje ciasto, które wygląda niczym ekskluzywny tort z cukierni, choć przygotujesz je bez użycia piekarnika i w mniej niż pół godziny. To świetny patent, gdy w kuchni robi się gorąco lub gdy w ostatniej chwili dowiadujesz się o wizycie znajomych. Przewaga serników na zimno nad klasycznymi wypiekami polega również na tym, że trudno je „przepiec” – wystarczy cierpliwie poczekać, aż masa stężeje. A im dłużej leżakuje w lodówce, tym smaki bardziej się harmonizują, a krojenie staje się banalne. Serwując ten deser, obserwuj reakcje: błysk w oczach dzieci, zachwyt dorosłych i pytania o recepturę są gwarantowane. Spróbuj raz, a stanie się stałym punktem Twojego repertuaru – od rodzinnych obiadów po eleganckie garden party. Smacznego!

  • Rozpocznij od przygotowania spodu: biszkopty rozdrobnij w malakserze na drobny piasek, a następnie połącz z roztopionym masłem i sokiem z cytryny. Powstałą wilgotną masą wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównaj łyżką i mocno dociśnij, aby spód był zwarty; wstaw formę do lodówki na minimum 10 minut, by masło stężało.
  • Przygotuj galaretkę: 2 opakowania galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody, dokładnie mieszając, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Odstaw do przestudzenia – galaretka ma być lekko ciepła, ale już nie parzyć; to zapobiegnie zwarzeniu masy serowej.
  • Masa serowa: w dużej misie umieść twaróg sernikowy, cukier puder oraz cukier wanilinowy i miksuj na średnich obrotach przez 2–3 minuty, aż masa stanie się gładka i puszysta. Następnie wlej schłodzoną, lecz wciąż płynną galaretkę brzoskwiniową, opcjonalnie dodaj rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody żelatynę i dokładnie wymieszaj; masa zrobi się delikatnie płynna – to normalne.
  • Ubij śmietankę kremówkę na sztywno, pilnując, by jej nie przebić, po czym delikatnie, partiami wmieszaj ją szpatułką do masy serowej. Dzięki temu sernik będzie niebiańsko lekki i zachowa jednocześnie idealne trzymanie formy.
  • Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej około 2/3 masy serowej na schłodzony spód, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż połówki odsączonych brzoskwiń, lekko je wciskając – owoce powinny być równomiernie rozmieszczone, aby każdy kawałek sernika miał soczysty dodatek.
  • Przykryj brzoskwinie pozostałą porcją masy serowej, wygładź powierzchnię i wstaw ciasto do lodówki na 30 minut, aby warstwy lekko stężały. W tym czasie przygotuj dekoracyjną galaretkę z pozostałego opakowania: rozpuść proszek w 250 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
  • Gdy wierzch sernika jest już sprężysty, ostrożnie wylej na niego cienką warstwę chłodnej, lecz wciąż płynnej galaretki. Rób to powoli, najlepiej po łyżce, aby nie naruszyć kremowej powierzchni; dzięki przeźroczystej glazurze brzoskwinie pozostaną soczyście błyszczące.
  • Całość chłódź w lodówce minimum 4 godziny, a najlepiej przez noc – wtedy masa serowa solidnie zastygnie, a smaki perfekcyjnie się przenikną. Przed podaniem ostrożnie oddziel nożem ciasto od obręczy tortownicy i usuń rant.
  • Udekoruj wierzch listkami świeżej mięty oraz ewentualnie cienkimi plasterkami brzoskwiń odłożonymi z puszki. Krojąc, zanurzaj nóż w gorącej wodzie i wycieraj po każdym cięciu – uzyskasz równe, estetyczne porcje, które zrobią wrażenie na gościach.
  • Podawaj schłodzony sernik od razu po pokrojeniu; jego kremowa konsystencja, słodycz brzoskwiń i orzeźwiająca warstwa galaretki czynią go idealnym finiszem letniego obiadu lub słodkim hitem przyjęcia w ogrodzie.