Taco z chili

Pati
Obiad
16.11.2019 14:00
Taco z chili

Taco z chili Składniki: około 500 g mielonej wołowiny około 1 kg passaty pomidorowej lub obranych i pokrojonych pomidorów 3 ząbki czosnku papryczka chili (rodzaj i jej ilość zależy od tego jak bardzo pikantne dania lubicie, u mnie mała Jalapeño) 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego kopru włoskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju pieprz sól Dodatki: muszle taco lub tortille kukurydziane mała sałata rzymska 200 g ostrego sera (np. cheddar) awokado lub guacamole marynowane papryczki chili (opcjonalnie) Najpierw siekamy czosnek i papryczkę chili. W każdym kraju znajdziemy chociaż jedno takie danie – w Polsce są to przepyszne zapiekanki – przynajmniej takie jest moje zdanie, w końcu mieszkam w Krakowie, a tu właśnie u nas są najlepsze zapiekanki 😀 Do przygotowania taco użyłam gotowych muszli, ponieważ je uwielbiam, a zwłaszcza to jak chrupią 🙂 Jeśli używamy tylko awokado to kroimy je w drobną kostkę (a jeśli jest twarde możemy je wrzucić do rozdrabniacza), a jeśli chcemy użyć guacamole to odsyłam Was do przepisu LINK. Taco z chili i dodatkami to danie bardzo mocno kojarzące się z Meksykiem. Smażymy na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do całkowitego odparowania wody – około 20-25 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, a później wrzucamy na nią przyprawy: kmin rzymski, koper włoski i ziele angielskie. Następnie dorzucamy mięso, dokładnie łączymy je z przyprawami i rozkładamy równomiernie na całej patelni. Danie typu street food – czyli takie, które można zjeść na ulicy, bez używania sztućców. Wtedy każdy może złożyć taco z tym na co ma akurat ochotę. Lekko na pewno nie będzie, natomiast będzie bardzo aromatycznie i pikantnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/miesa/wolowina/taco-z-chili