Przepis na blachę o wymiarach 26x40 cm Biszkopt: - 4 jajka - szczypta soli - 100 g cukru - 100 g mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Roladę można oblać lukrem ( u mnie z dodatkiem soku z cytryny) lub tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Roladę można oblać lukrem ( u mnie z dodatkiem soku z cytryny) lub tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Masa śmietankowa: - 330 ml śmietanki 30% - 40 g cukru pudru - opcjonalnie można użyć śmietan-fixa Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. W cieplejsze dni pod koniec ubijania można dodać śmietan-fix w celu mocniejszego usztywnienia bitej śmietany. Gorący biszkopt położyć na ściereczce, oderwać papier i szybko zwinąć go razem ze ścierką od dłuższego boku. Nałożyć krem i zwinąć z powrotem.