Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Ciasta
04.09.2019 20:58
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Mus truskawkowy: - 450g truskawek - 1 łyżka soku z cytryny - 70g cukru - 12g żelatyny-namoczonej w 3 łyżkach zimnej wody - 400ml śmietanki 30%-musi być mocno schłodzona Truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku. Czekoladowy biszkopt: - 130g mąki pszennej - 40g kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 125ml kefiru - 125ml zaparzonej kawy - 60ml oleju rzepakowego - 1 łyżeczka aromatu wanilii - 1 jajko - 180g brązowego cukru Rózgą (lub mikserem na najniższych obrotach) roztrzepać kefir, olej, jajko, kawę i cukier. Bita śmietana: - ubić ją po stężeniu musu truskawkowego na biszkopcie - 250ml śmietanki 30%-musi być mocno schłodzona - 2 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodatkowo: - Liker truskawkowy lub napar herbaciany - Mus truskawkowy, świeże truskawki, mięta - Czekolada, ciasteczka Wykonanie/składanie ciasta: Czekoladowy biszkopt włożyć do formy, na ciasto wylać tężejący mus truskawkowy. Całość wymieszać tylko do połączenia składników. Formę o średnicy 23cm (najlepiej z odpinaną obręczą) wyłożyć papierem i przelać ciasto, które jest rzadkie. - Boki formy w trakcie składania ciasta warto obłożyć folią spożywczą, aby uniknąć odbarwienia się musu. Jeśli biszkopt wyrośnie ,,z górką należy odciąć ją i wyrównać ciasto. Połączenie puszystego, truskawkowego kremu z mocno czekoladowym spodem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkiepole.blogspot.com/2019/09/ciasto-czekoladowe-z-musem-truskawkowym.html