Kiszone buraki – przepis i właściwości

Judyta
Przetwory
15.11.2019 7:52
Kiszone buraki – przepis i właściwości

Zakręcamy słoik i ustawiamy w chłodnym, suchym ciemnym miejscu na 4-6 dni Po ukiszeniu sok możemy przelać do butelek i włożyć do lodówki, ale najlepiej zawekować buraki wraz z sokiem Aby przyspieszyć proces kiszenia można dodać kromkę razowego chleba na zakwasie, lub trochę wody z kapusty, lub ogórkow kiszonych. Sól 1 łyżka na litr wody Kilka liści laurowych Wykonanie: Buraki obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze części, jeśli buraki są duże, a następnie układamy w dużym garnku, lub słoiku Dodajemy czosnek, oraz pozostałe przyprawy (poza solą) Wspomagają potencję Obniżają poziom złego cholesterolu Są bardzo dobrym źródłem żelaza i witamin, oczyszczają krew i zwiększają ilość czerwonych krwinek Wspierają nerki w wydalaniu kwasu moczowego Działają przeciwgrzybicowo i antybakteryjnie Są też naturalnym probiotykiem Co można zrobić z kiszonych buraków? Z kiszonych buraków znamy i lubimy głównie zakwas, który można pić na surowo, lub zrobić z niego pyszny barszcz wigilijny. Buraki dociskamy talerzykiem i np. słoikiem z wodą, żeby buraki na pewno nie wypłynęły i nie nabrały powietrza Są pomocne w walce z rakiem i miażdżycą Usuwają wolne rodniki z organizmu, a więc przedłużają naszą młodość Dobrze się czują na przykład w towarzystwie rukoli, sera feta i orzechów, albo bardziej swojsko z jabłkiem, porem i jajkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://myslipotarganej.pl/kiszone-buraki-przepis-i-wlasciwosci/