Domowe bounty

Krzysztof
Przepisy
07.02.2014 20:07
Domowe bounty

Przepis

200g wiórków kokosowych

Mleko słodzone skondensowane zagęszczone (ja kupiłam puszkę 533g – do tej ilości wiórków wykorzystałam ok 1/3 puszki)

2 tabliczki czekolady mlecznej

Do miseczki wsypać wiórki kokosowe.

Wlać mleko i mieszać ręką tak długo, aż zacznie się lekko lepić, a formowane kształty nie będą się rozpadać.

Uformować wałeczki – ugniatając dokładnie masę, żeby była jak najbardziej zbita.

Odstawić.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną (w szerokim rondlu wlać wodę do wysokości 1/4 lub 1/3. Zagotować. Na rondel położyć albo drugi rondelek mniejszy albo miskę żaroodporną. Zmniejszyć ogień do minimum. Połamać czekoladę na kawałki i włożyć do SUCHEGO małego rondelka/miski. Para wodna pod nim będzie powoli rozpuszczać czekoladę. Należy uważać, aby nie dostała się kropelka wody. Inaczej czekolada momentalnie zamieni się w kakao :) Gdyby tak się stało – nie wyrzuć tylko dolewać mleka w takiej ilości, aż to kakao zacznie się rozpuszczać a czekolada zacznie odzyskiwać płynną konsystencję).

Rozprowadzić roztopioną czekoladę po kokosowych batonikach.

Odstawić, aż czekolada stwardnieje.

Najlepsze są drugiego dnia.