Przepis
200g wiórków kokosowych
Mleko słodzone skondensowane zagęszczone (ja kupiłam puszkę 533g – do tej ilości wiórków wykorzystałam ok 1/3 puszki)
2 tabliczki czekolady mlecznej
Do miseczki wsypać wiórki kokosowe.
Wlać mleko i mieszać ręką tak długo, aż zacznie się lekko lepić, a formowane kształty nie będą się rozpadać.
Uformować wałeczki – ugniatając dokładnie masę, żeby była jak najbardziej zbita.
Odstawić.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną (w szerokim rondlu wlać wodę do wysokości 1/4 lub 1/3. Zagotować. Na rondel położyć albo drugi rondelek mniejszy albo miskę żaroodporną. Zmniejszyć ogień do minimum. Połamać czekoladę na kawałki i włożyć do SUCHEGO małego rondelka/miski. Para wodna pod nim będzie powoli rozpuszczać czekoladę. Należy uważać, aby nie dostała się kropelka wody. Inaczej czekolada momentalnie zamieni się w kakao :) Gdyby tak się stało – nie wyrzuć tylko dolewać mleka w takiej ilości, aż to kakao zacznie się rozpuszczać a czekolada zacznie odzyskiwać płynną konsystencję).
Rozprowadzić roztopioną czekoladę po kokosowych batonikach.
Odstawić, aż czekolada stwardnieje.
Najlepsze są drugiego dnia.