Zupa grzybowa

Zupy
14.11.2019 8:39
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek por 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 2 nasiona ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 1 duża cebula 1/2 kg grzybów leśnych kila grzybów suszonych (opcjonalnie) 150 ml śmietany kwaśnej 18% 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i chwilę podsmażyć, dodać grzyby, smażyć ok 10- 15 minut, aż będą rumiane, posolić obficie i popieprzyć podczas smażenia, przełożyć do garnka z warzywami. To już ostatnie chwile na grzyby, póki co pogoda jesienna bardzo dla nas łaskawa, ale już zapowiadają znaczne ochłodzenie więc to chyba ostatni weekend na zbieranie grzybów. Doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. W garnku rozgrzać olej i 1 łyżkę masła, dodać warzywa i podsmażyć 10 minut. Całość gotować 20 minut, odlać trochę wody z gotowania, wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2019/10/zupa-grzybowa.html