Drożdżowe bułki z serem i pieczarkami CIASTO 1 szklanka mleka + 3 łyżki 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2 żółtka 80 g masła 2 łyżki oleju 500 g mąki 1 łyżeczka soli NADZIENIE 200 g pieczarek 1 cebula 100 g szynki 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano 100 g żółtego sera 1 łyżka oliwy szczypta soli NA WIERZCH 1 żółtko 2 łyżki mleka garść nasion sezamu Przygotowanie: Odkładać złączeniem do doły na wysmarowaną masłem na dużą blachę, zachowując odstępy – można też upiec tak jak na zdjęciu w dużej, w formie na tartę. Do mąki dodać rozczyn, ciepłe mleko, żółtka -wymieszać, dodać masło i olej, zmieszać i następnie wyrobić ciasto – ok 10-15 minut, żeby było gładkie i odchodziło od miski i rąk. W miseczce wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawić bułki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę ok 5 minut aż zmięknie, dodać pieczarki, smażyć aż puszczą wodę i trochę odparują. Odstwić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.