Śledzie w buraczkach po litewsku - 3 śledzie matjasy - 3 buraczki - 1 marchewka - 1 jabłko - pół cebuli - majonez - sól pieprz - ok 4 łyżki octu 10 % (do moczenia śledzi) Przygotowanie: Matjasy moczymy w wodzie przez ok 1 godzinę,po tym czasie zmieniamy wodę,zalewamy czystą i (ok 700 ml )i dolewamy do wody ocet,moczymy tak jeszcze przez ok godzinę. Śledzie wigilijne - 3 płaty śledzi typu Matjas - 2 cebule - 1 marchewka - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego - łyżeczka octu balsamicznego - łyżeczka octu 10 % - 50 ml oleju - pół szklanki wody - ząbek czosnku - 1 płaska łyżki cukru - 1 liść laurowy - 2 kulki ziela angielskiego - 1/3 łyżeczki gorczycy - sól pieprz Przygotowanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny, zmieniając wodę 1-2 razy. Śledzie w sosie curry - 450 g filetów śledziowych w oleju - 250 g śmietany 18 % - 3 łyżki majonezu - 1 łyżka musztardy francuskiej - 1 płaska łyżeczka curry - szczypta kurkumy - szczypta chilli - 3 ogórki korniszony - 1 cebulka czerwona Przygotowanie: Buraczki i marchewkę gotujemy w skórkach do miękkości obieramy i kroimy w kostkę,jabłko i cebulkę również obieramy i kroimy w kostkę dodajemy śledzie pokrojone w paseczki. Śledzie moczymy przez ok 1 godzinę w wodzie ,osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kawałeczki na raz. Proste trzy przepisy na śledzie,zbliża się czas kiedy szukamy jakiegoś pomysłu na śledzika,więc mam dla was trzy sposoby i kolory-żeby nie było nudno na naprawdę pyszne śledzie każdy zupełnie inny-polecam Przed nami Andrzejki ,Wigilia,Sylwester - Więc taki śledzik jak znalazł.... W misce mieszamy majonez,śmietanę ,musztardę i przyprawy,dodajemy śledzie,korniszony i cebulkę,jeszcze raz wszystko mieszamy i gotowe. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek przeciskamy przez praskę.