Składniki na 5 porcji musu czekoladowego: 200 g czekolady gorzkiej 64% 3 jajka 60g cukru białego 60g masła 150ml słodkiej śmietanki 30% szczypta soli skórka starta z połowy pomarańczy Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy ja wraz z masłem. Oddzielamy żółtka od białek, a następnie w osobnej misce ubijamy żółtka, a w osobnej ubijamy białka z cukrem i solą na sztywno. Mus wiśniowy: 300g wiśni 25g cukru sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej Wiśnie, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy na najmniejszym ogniu. Deser jest przygotowywany na surowych białkach, także, aby pozbyć się ewentualnych drobnoustrojów, musimy skorupkę jajek przed użyciem sparzyć gorącą wodą. Lekki i delikatny mus z gorzkiej czekolady, z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej.