Składniki: 400 g. ciast bez kremu (u mnie babeczki twarogowe i babka kakaowa) 100 g. herbatników 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g.) 1/2 szklanki mleka 100 g. masła 3 łyżki powideł, lub gęstego dżemu 2 łyżki dowolnego alkoholu (u mnie likier Malibu) Ja zostawiłam małe kawałki, bo chciałam, aby były widoczne, ale możecie je mocno pokruszyć, żeby masa była jednolita. Ten przepis, przyda się Wam po świętach, kiedy jak zwykle, upieczecie za dużo ciast :) Z powstałej masy formować małe kulki i od razu, obtaczać je w wiórkach kokosowych. Bajaderki zrobione są, właśnie z ciast, które zostały i których nikt już nie zje. Nie trzeba ich wyrzucać, wystarczy dodać kilka składników i mamy pyszny deser, jak z cukierni. Bajaderki nie dość, że są pyszne, to jeszcze, bardzo ładnie się prezentują. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.