Pieczona kasza jaglana z jabłkami.

Joanna
Śniadania
07.11.2019 6:41
Pieczona kasza jaglana z jabłkami.

Czasami mamy ochotę na coś ciepłego i słodkiego jednocześnie, nie musi to być ciasto, ale takie ciepłe śniadanie na słodko, które możemy podać na deser (jeśli oczywiście coś zostanie). Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 kg jabłek – 3 łyżki masła – 1 szklanka suchej kaszy jaglanej – 2 szklanki mleka owsianego – 2 łyżki cynamonu Kasza jaglana jest jedna z najzdrowszych kasz i nie jest zbyt doceniana, a szkoda ponieważ posiada wiele właściwości odżywczych. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Jest lekkostrawna, więc zalecana jest dla osób, które mają problemy z układem trawiennym. Kasza posiada właściwości odkwaszające organizm, w naturalny sposób oczyszcza organizm z toksyn. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc wskazana jest dla osób cierpiących na alergię. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy jaglanej to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Składniki mineralne występujące w kaszy to: żelazo, miedź, krzem, magnez, potas, cynk, selen, mangan, fosfor. Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock Pieczona kasza jaglana z jabłkami. Gdy mamy troszkę więcej czasu z rana możemy wykonać to pyszne śniadanie na ciepło. Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej lub kroimy w kostkę. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Powinniśmy wprowadzić ją do naszego menu ze względu na jej właściwości zdrowotne. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Na dno wysypujemy połowę kaszy jaglane i połową startych jabłek, posypujemy cynamonem. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.zdrowystyljoanny.pl/pieczona-kasza-jaglana-z-jablkami/