Pół łyżeczki cukru – Łyżka oliwy – Ok. 200 ml wody Sos pomidorowy – 2 pomidory (obrane, bez skórki) lub 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 1 kulka mozzarelli Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Ciasto – 400 g mąki orkiszowej, – 20 g drożdży – Pomidory kroimy ( jeśli używamy pomidorów z puszki wtedy wystarczy przelać je do garnka) dodajemy czosnek, odrobinę oliwy, przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Kroimy na kilka pasków ( mi wychodzi ok. 6-8 w zależności jaką grubość robię). Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury ok. 230 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut. Paski przenieść na blachę zawijając każdy z osobną. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Nie możemy przesadzić z wodą (ciasto musi być elastyczne).