Spróbujcie i przekonajcie się sami ;) Składniki na 1 blaszkę: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 80 g orzechów laskowych 80 g czekolady mlecznej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru Należy rozpuścić obie czekolady: 20 g gorzkiej i 20 g mlecznej - w oddzielnych miseczkach - w kąpieli wodnej lub szybciej i prościej, w mikrofali (20-30 s.). Dodatkowo: 20 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 20 g orzechów laskowych Następnie przy użyciu tłuczka z wypustkami (taki do mięsa ;) lekko spłaszczyć ciasteczka - wgłębiania fajnie wypełni czekolada, którą możecie ozdobić ciastka z wierzchu. Następnie należy formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w odstępach. W misce zagnieść zimne masło z mąką, proszkiem do pieczenia i solą na sypką masę. Czekoladę mleczną (80 g) posiekać nożem na małe kwadraciki. Wszystkie orzechy przełożyć do miseczki i ogrzać w mikrofali - około 40-60s (powinny być gorące, uwaga - nie spalić!). Jeszcze gorące ciasteczka można dodatkowo delikatnie ozdobić czekoladą- bardzo fajnie wypełni wgłębienia w ciasteczkach. Jeśli nie, to po prostu będą ciekawiej wyglądać :) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* - z termoobiegiem - i piec 10 min. Kiedy mówi się orzechy lasowe i czekolada, na myśl przychodzi nutella! Dodać 80 g lekko ciepłych orzechów i cukry.