Składniki na 8 sztuk stripsów z kurczaka do hamburgerów: - 2 duże piersi z kurczaka - 300 ml maślanki - 1 jajko - 1 łyżeczka musztardy w proszku - 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego - 1/2 łyżeczki soli czosnkowej - 1/3 łyżeczki soli - 1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku - 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej - 2 szklanki mąki pszennej Filety z kurczaka umyć, osuszyć. Składniki na Bułki do Hamburgerów z Sezamem (8 sztuk): - 450 g mąki pszennej - 1 szklanka mleka 2% - 2 łyżki mleka w proszku - 1 duże jajko - 7 g drożdży suchych - 1 płaska łyżeczka soli - 2 duże łyżki cukru - 50 g masła Pozostałe składniki: - 8 bułek do hamburgerów (domowe z przepisu wybranego przepisu powyżej lub kupne) - ser cheddar (może być topiony w plasterkach) - sałata lodowa - papryczki jalapeno - cebula czerwona lub biała - pomidor - ogórek kiszony / konserwowy / surowy / małosolny - ketchup - sos curry z miodem - sos jalapeno - sos serowy (tutaj przepis) Bułki do hamburgerów przekroić na pół. - 1 łyżka mleka w proszku - 1 szklanka mleka 2% - 1 jajko - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki cukru - 14 g drożdży suszonych - 80 g masła Po około 7-10 min. kiedy ciasto będzie gładkie, elastyczne, lśniące - uformować z niego kulę i pozostawić w dużej misce pod przykryciem na 1,5 godziny. Po około 7-10 min. kiedy ciasto będzie gładkie, elastyczne, lśniące - uformować z niego kulę i pozostawić w dużej misce pod przykryciem na 1,5 godziny. Piersi z kurczaka obtaczać w przygotowanej mieszance i wrzucać na patelnię z rozgrzanym olejem (powinien sięgać do połowy wysokości kotletów). Bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią lub lnianą ściereczką i pozostawić na 35 min. do podrośnięcia. Podzielić na 8 części, tak aby wielkością pasowały do wielkości bułek do hamburgerów (ja każdą pierś kroję w poprzek na pół - powstają mi 4 cieńsze filety. Ułożyć na suchej patelni i podgrzewać na małej mocy palnika do zarumienienia od wewnątrz, następnie chwilę podgrzać z zewnątrz. Z każdej z nich uformować kulkę, a następnie rozwałkować ją na kształt koła. Dziś przepis na proste hamburgery z chrupiącymi stripsami (rodem z popularnej sieciówki). Piersi zamarynować w przyprawie do kurczaka i odstawić na 1 godzinę. Każdego z nich przekrawam ponownie na pół - otrzymuję 8 kawałów). Oczywiście z dodatkami możecie kombinować - to tylko moja propozycja ;) Nam w tym połączeniu nie mogło zabraknąć sosu serowego :) Z każdej z nich uformować kulkę. Piec z termoobiegiem przez około 15-20 min. w temperaturze 200*. Stripsa z kurczaka położyć na talerzu. Smażyć do mocnego zezłocenia z obu stron na średniej mocy palnika. Piec z termoobiegiem przez około 25 min. w temperaturze 190*. Sekret niepowtarzalnego smaku tkwi w połączeniu soczystego kurczaka w mistrzowskiej, chrupiącej panierce i delikatnie roztopionego sera cheddar. Wymieszać z drożdżami, mlekiem w proszku, solą i cukrem. Bułeczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać sezamem. Następnie dalej zagniatając lub wyrabiając masę mikserem z końcówkami do drożdżowego - dodawać masło.